Eén van de dingen die een digitale camera zo aantrekkelijk kan maken, is dat hele kleine schattige LCD schermpje aan de achterzijde. Dit wordt een viewfinder of zoeker genoemd èn wordt net als een gewone LCD monitor van een digitale camera gebruikt om een scène samen te stellen en in te kaderen.

Maar zo’n viewfinder dient nog voor een ander belangrijk doel. Terwijl jij namelijk door die zoeker kijkt, kan jij de camera heerlijk stabiel houden door deze comfortabel tegen jouw gezicht te knuffelen, waardoor die camera van jouw minder snel trilt.

Nut van een viewfinder

Sommige fotografen denken dat een viewfinder op een camera nutteloos is en tot op zekere hoogte hebben ze een punt omdat de kwaliteit van de standaard LCD schermen door de jaren heen aanzienlijk verbeterd is.

Anderen daarentegen geloven dat het hebben van een kleine zoeker, zelfs als deze niet zo geweldig is, erg belangrijk is voor momenten dat je het echt nodig hebt, zoals bij het fotograferen in de felle zon of om de camera stil te zetten tijdens het inzoomen.

Nog wat andere voordelen

Zoals reeds vermeld was kan een viewfinder dichter bij jouw lichaam worden gehouden. Hierdoor kan jij tezamen met jouw ellebogen een zeer stabiel camerastandpunt verkrijgen. Dit is vooral om bewegingsonscherpte bij weinig licht te verminderen of bij gebruik van telelenzen zonder gebruik van een statief.

Een viewfinder toont jou alsook meetgegevens, camerastand informatie en focuspuntselectie plus andere instellingen die jij normaliter niet direct op het grotere digitale scherm ziet.

Met een elektronische zoeker kan je vaak beeldstijlinstellingen inschakelen en direct een voorbeeld krijgen van hoe al die unieke instellingen eruit zullen zien. Da’s heel nuttig voor als jij bijvoorbeeld een live preview zou willen bekijken van hoe alles er in in zwart en wit uit zou kunnen zien. Dit helpt direct mee met het samenstellen van een goede compositie en belichting.

Met zijn grotere LCD schermpje moet de camera constant sensorinformatie verzamelen en vervolgens op het scherm weergeven. Dit betekent dat camera’s die enkel over een groter LCD scherm beschikken doorgaans een aanzienlijk kortere batterijduur hebben dan in vergelijking met camera’s met optische viewfinder.

Maar er zijn ook zeker argumenten te noemen waarom het fotograferen via de weergave van het grotere LCD scherm achterop ook prettig kan zijn.

De belangrijkste reden dat mensen het standaard LCD scherm gebruiken is misschien het gemak ervan. In plaats van de camera in te schakelen, hem naar je oog te richten en er doorheen te kijken, betekent het schieten van opnames met behulp van het LCD scherm dat jij de camera eenvoudig enkel aan hoeft te zetten, waarna jij vanuit vrijwel iedere positie een foto kan schieten.

De omvang doet er natuurlijk ook toe! Veel digitale camera modellen bevatten behoorlijk kleine viewfinders in vergelijking tot hun LCD scherm.

Het fotograferen via het LCD scherm betekent alsook dat wanneer jij jouw opname gemaakt hebt, jij die opname onmiddellijk op hetzelfde scherm terug kan zien.

En ten slotte: Als jij een brildrager bent, kan het moeilijker zijn om de zoeker van jouw digitale camera te gebruiken. Gelukkig worden diverse moderne camera’s tegenwoordig met een kleine dioptrie-versteller geleverd om jou hierbij te assisteren.

Handige tools

Camera-Mania levert allerlei handige tools om van jouw LCD scherm een soort viewfinder te maken. Het levert alsmede voor diverse DSLR modellen viewfinder eye cups voor als die van jou per ongeluk zoek is.

viewfinder

Via digicamhelp, digital-photography-school & quora