De variantie in camera shots en hoeken bij het maken van films vanaf een gimbal of rig wordt gebruikt om het beeldverhaal, het thema en de algehele sfeer van een (video) film te verbeteren.

Cinematografen maken hierbij meestal een bewuste keuze hoe iedere scène wordt opgenomen. Door dit te doen, streven zij ernaar om de algehele boodschap van hun film te optimaliseren.

Bij het maken van (video) films zijn er verschillende soorten camerahoeken die jou flink kunnen meehelpen je beoogde verhalende doel voor jouw film perfect neer te zetten.

Laten we eens beginnen met de basis camera opnamestanden. Er zijn hier drie verschillende soorten van, namelijk:

Close-up

Een close-up opname is een opname van een persoon of object op een korte afstand om zo behoorlijk in detail het onderwerp vast te leggen.

Deze opname is strak omkaderd en neemt het grootste deel van het scherm in beslag. Het wordt meestal gebruikt om het gezicht van een personage in te kaderen opdat het publiek kan zien welk type emotie wordt overgebracht.

Medium shot

Een medium shot of taille opname geeft aan dat deze op een middellange afstand van het onderwerp is vastgelegd. Het wordt veelal gebruikt bij dialoog dat over en weer binnen een scène plaatsvindt, omdat het de kijker in staat stelt om een ​​solide beeld te verkrijgen van elk personage in een film. Deze opname staat ook wel bekend als de ‘sweet spot’ opname.

Long shot

De long shot, ook bekend als de brede opname, wordt vaak gebruikt als een vaststaande opname in een film, omdat deze normaal gesproken de scène en de plaats van het personage daarin bepaalt. Dit type camera opname toont de volledige lengte van het onderwerp en bevat alsook een groot deel van de omliggende omgeving.

En wat zijn de mogelijke beeldhoekopnames?

Hoge Hoek

Een opname vanuit een hoge hoek is een cinematografische techniek waarbij de camera van bovenaf op het onderwerp gericht is. Dit type opname wordt gebruikt om het onderwerp of object hieronder kwetsbaar, machteloos of zwak te laten lijken. Deze camerahoek wordt het meest gebruikt in horrorfilms om aan te geven dat de camera macht heeft over het onderstaande onderwerp.

Lage hoek

Een opname vanuit een lage hoek is wanneer de camera laag op de verticale as, onder het niveau van de ooglijn, wordt geplaatst en omhoog kijkt naar een object of onderwerp erboven. Deze camerahoek roept een psychologisch effect op door het onderwerp erboven sterk en krachtig uit te laten zien.

Over de schouder

Het over de schouder geschoten schot, wordt het meest gebruikt wanneer twee of meer karakters met elkaar in gesprek zijn. Dit type opname wordt gebruikt om de ooglijn vast te stellen waar elk personage in de scène naar kijkt, en wordt meestal omkaderd door een medium of close-up opname. Dit type opname kan ook worden gebruikt om de kijker aan te geven dat een specifiek personage in de film iets ziet dat de andere personages nog niet kunnen zien.

Vogelperspectief

De vogelperspectief stand, of een luchtopname, is wanneer de camera zich boven het onderwerp bevindt (overhead) en de actie vastlegt die hieronder plaatsvindt. Tegenwoordig worden dit soort opnamen meestal met een drone gemaakt om het volledige beeld te krijgen van wat er beneden gebeurt. Het geeft bijvoorbeeld snel context waar de film precies gemaakt is.

Dutch angle

De ‘Dutch angle’ / camerahoek is een meer een stilistische benadering van cinematografie. Om dit uit te voeren, moet jij jouw camera opzij kantelen, wat resulteert in een kader dat niet waterpas is.

Dit type camerahoek wordt meestal gebruikt om een dramatisch effect in een film te creëren en kan een reeks verschillende emoties oproepen. De Dutch Angle kan in een opname de psychische stress en spanning verhogen.

Niet leuk maar wel interessant om te weten is dat deze Dutch Angle niet Nederlands is qua origine, maar ontstaan is in de Duitse filmindustrie in de Eerste Wereldoorlog. Het woord Dutch zou dan ook Deutsch moeten zijn...

En wanneer jij eenmaal al deze technieken onder de knie hebt, plus weet wanneer je welke beeldhoeken het beste kan toepassen, dan kan je via jouw Camera-Mania rig en/of gimbal heel smaakvol allerlei visueel interessante muziekvideo’s, actiefilms, musicals of iets anders fraais vastleggen dat jij maar wenst!

rig

gimbal