Het gaat goed met de Playstations en de Switches van Nintendo. Maar waar deze game ‘Japanners’ het zo goed doen, laat de Xperia van Sony het wat afweten. Wat is er gebeurd met de Japanse smartphone trots die vroeger zo populair was, maar tegenwoordig links en rechts door de Koreanen (Samsung en LG) plus Chinezen (Huawei en Xiaomi) ingehaald wordt.

Waarom verloren de smartphones van Sony zo hun populariteit? Succes op de mobiele telefoonmarkt is een fenomeen dat voor Sony niet onbekend is. In de succesjaren werden onder het merk Sony Ericsson vele goed ontvangen handsets gelanceerd, waaronder veel modellen die werden geprezen om hun muziekweergave en cameramogelijkheden.

De Sony Ericcson joint venture

Bijna 10% van de wereldwijde markt voor mobiele telefoons was toen nog eigendom van de Sony Ericcson joint venture uit 2007. Sony Ericsson, die op de populariteit van zijn succesvolle ‘domme’ telefoons berustte, betrad in 2010 de ‘slimme’ Android wereld en lanceerde vervolgens verschillende opmerkelijke modellen, zoals de Xperia X10 en Xperia Arc.

In 2011 verwierf Sony het belang van Ericsson in de joint venture. Als gevolg hiervan kreeg de divisie die nu bekend staat als Sony Mobile volledige toegang tot de technologie plus onderzoek & ontwikkeling van het moederbedrijf.

Hoeveel dat uiteindelijk heeft meegeholpen, dat is moeilijk vast te stellen, maar Sony wist op het hoogtepunt in 2013 toch nog bijna 5% van het wereldwijde smartphonemarkt aandeel te bereiken en wilde in 2014 graag de op twee na grootste fabrikant van mobieltjes worden. Maar in plaats daarvan begon het smartphone bedrijf niet zo slim steeds meer naar beneden weg te glijden...

De ‘Apple’ van Android worden

Eén van de belangrijkste redenen waarom de smartphones van Sony in de daaropvolgende jaren niet zo succesvol waren, was de algemene strategie van het bedrijf voor de mobiele markt. Sony wilde als technologiegigant de ‘Apple’ van Android worden door enkel premium telefoons aan te bieden. Maar het succes van Apple was bij lange na niet door Xperia te evenaren.

En dan was er nog het volgende: met zijn eerdere Android modellen, nog steeds onder het merk Sony Ericsson, experimenteerde het bedrijf vaak met verschillende ontwerpen en vormen voor zijn telefoons.

Maar toen de naam ‘Ericsson’ eenmaal wegviel, besloot Sony dat het blijkbaar alleen nog enkel serieus uitziende telefoons wilde hebben die het meest geschikt waren voor zakenmensen, wat voor veel andere personen gewoon ‘saai’ betekent.

Gebrek aan innovatie

Het bleef jaar na jaar keer op keer bijna identiek uitziende smartphones aanbieden met een bijna even gelijke software ervaring, waardoor er dan ook de indruk gewekt werd dat de verantwoordelijke leidinggevenden de ‘cruisecontrol’ hadden ingeschakeld en het zo maar probeerden vol te houden.

Voor een lange tijd speelde Sony nog het top ‘megapixelspel’ door 23MP sensoren in zijn telefoons te steken, terwijl de concurrenten bleven vertrouwen op 12MP sensoren. Maar verder heeft Sony zich veel te traag aangepast aan de markttendensen.

Altijd fijne mobieltjes!

Maar afgezien van de kritiek die Sony vaak ontving vanwege het gebrek aan innovatie, hebben hun smartphones nooit veel negatieve recensies gekregen. Waaruit blijkt dat de mobieltjes op zich fijn waren!

Verleden jaar heeft Sony al positieve stappen gezet in de goede richting door zijn software te optimaliseren, zijn gebruikersinterface te stroomlijnen, dichter in de buurt van de standaard Android ervaring. Plus kwam de focus op schermkwaliteit plus de overgang naar een filmisch formaat scherm te liggen. Iets wat zeker een slimme zet is te noemen.

Het Xperia 1 II Sony vlaggenschip

Met het allernieuwste Xperia 1 II Sony vlaggenschip model, heeft Sony laten zien dat het zeker prachtige mobieltjes kan maken. Met zijn 21:9 CinemaWide 6.5 inch 4K HDR OLED scherm heb je dan ook een pracht van een mobiel scherm voor je, zelfs één van de beste op de smartphone markt!

Dus als jij denkt “ik wil geen Fony of Phony (=nep), maar een echte Sony”, nou dan kan je nog steeds heel fijn voor een Xperia van Sony gaan. Kabel-Mania legt die Xperia trots van je dan wel extra in de watten met een fijn hoesje!

xperia