Een cirkelvormige flitser, ook wel een ringflits genoemd, kan de belangrijkste accessoire in je tas zijn als jij bijvoorbeeld portret of macro opnamen maakt. Dit zijn onderwerpen waar jij doorgaans een gelijkmatige verlichting zonder schaduwen nodig hebt. Want vooral in deze situaties is een ringflitser ideaal.

Wat is een cirkelvormige flitser? 

Omdat een cirkelvormige flitser de lens volledig omcirkelt, vuurt het zijn flitslicht aan alle zijden gelijkmatig op jouw onderwerp af, waardoor de schaduwen ervan beperkt worden. 

Een ringflits heeft meestal een laag richtgetal in vergelijking met de standaard traditionele flitser. Maar laat dit jou niet afschrikken, want een ringflitser wordt voornamelijk gebruikt wanneer je iets van dichtbij fotografeert. Jij wilt dan niet dat er teveel licht in jouw scène terecht komt.

Hoe gebruik je een cirkelvormige flitser? 

Een ringflits past om jouw cameralens. Ze worden met schroefbevestigingen of ringadapters geleverd, waardoor ze op de meeste maten lensen passen. Zo kan jij hier simpel ‘doorheen schieten’. Schroef hem simpel op de lenst vast en steek de stroomvoorziening in jouw camera.

Portretfotografie 

Een ringflits helpt jou met name om al die vervelende harde schaduwen te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een portretfoto in buste stijl waarbij je het haar, de make-up en sieraden van het model om haar nek en pols wilt laten zien. 

Ze creëren een gelijkmatige lichtverspreiding en laten de kijker zien dat alle element in de opname van belang zijn. Om zo’n professionele uitstraling te bereiken, wordt een ringflitser dan ook vaak met andere lampen gecombineerd. 

Je kan een ringflitser als kader gebruiken, waardoor er creatieve portretfotografie kan plaatsvinden. Het grootste gebruik van een ringflitser voor portretten is zijn lichtval in de ogen van jouw onderwerp. 

Het is vrij gemakkelijk te zien hoe fotografen hun onderwerpen belichten. Een ringlicht verschijnt hierbij als een ring in de ogen van het onderwerp. Des te groter het licht, of des te dichter jij bij het onderwerp bent, des te groter de reflectie.

Macrofotografie 

Een ringlicht is erg handig bij macrofotografie. Vooral wanneer jij zogenaamde verlengbuizen gebruikt. Naarmate jij steeds dichter bij jouw onderwerp komt, zul je merken dat jouw lenzen het natuurlijke of andere soorten flitslicht belemmeren. 

Een ringflits aan de voorzijde van jouw lens zorgt ervoor dat jij een onderwerp krijgt dat goed verlicht is. De lichtafgifte is zoals reeds vermeld tevens gelijkmatig. 

Een cirkelvormige flitser is dan alsmede bedoeld om jouw ISO getal laag te houden en stelt jou dus in staat om korte sluitertijden te behouden. Dit is perfect voor het maken van foto’s van insecten en andere onderwerpen die langzaam bewegen.

Foodfotografie 

Foodfotografie is een ander gebied waar fotografen baat hebben bij het gebruik van een ringflits. Ze zijn daarmee in staat gecompliceerde verlichtingsopstellingen te creëren waarbij één lamp niet genoeg is. 

Door een cirkelvormige flitser op de camera zelf te hebben, zorg je voor meer draagbaarheid. Jij  hebt hiermee direct licht beschikbaar vanuit het perspectief van waaruit je fotografeert.

Een trouwe flitsvriend 

De ringflits is voor velen een trouwe vriend. Het is kostenbesparend genoeg om er één te bezitten, het is onderscheidend en veelzijdig in het gebruik. Dus waarom zou jij hier ook niet van houden. Als jij zodoende op zoek bent naar een gelijkmatige lichtinval, met spectaculaire lichtdetails, dan is een cirkelvormige flitser van Camera-Mania echt wel iets voor jou! 

cirkelvormige flitser