Het kan soms moeilijk zijn om jouw publiek ertoe aan te zetten zich te identificeren met de personages terwijl jij enkel camerabewegingen gebruikt. Maar het is mogelijk. Vandaag bekijken we daarom hier bij Camera-Mania de dolly opname en leren we hoe ook jij deze creatief gebruiken kunt. Hallo Dolly zullen we dan maar zeggen!

Wat is een dolly shot? 

Een dolly shot is een specifiek soort volgshot waarbij we een onderwerp volgen via een hulpmiddel dat een dolly wordt genoemd. Een dolly is een karretje waarop de camera is gemonteerd, die over dolly sporen of op haar eigen wielen rolt. 

Dolly opnamen zijn vooral geschikt voor vloeiende en gecontroleerde camerabewegingen. Dolly opnamen kunnen eveneens gecombineerd worden met andere camerabewegingen zoals pannen of kantelen om het thema of de boodschap van de scène te accentueren.

Waar wordt een dolly shot (meestal) voor gebruikt? 

  • Heel soepele en nauwkeurige camerabewegingen
  • Jou naar naar een onderwerp toe bewegen om de dialoog, emoties of een moment van realisatie te benadrukken
  • Weggaan van een onderwerp om zo de omgeving om hen heen vast te leggen, of emotioneel de verbinding te verbreken

Hoe het verschil tussen een dolly versus zoom opname te herkennen 

Zowel een dolly shot als een zoom shot maken jouw onderwerp groter in het kader. En dit is misschien waar de verwarring tussen hen vandaan komt. Maar een dolly opname beweegt de camera naar of van het onderwerp af. 

Een zoomopname past enkel de brandpuntsafstand van de cameralens aan om het beeld te “vergroten”, maar de camera zelf beweegt niet. De verschillen tussen deze twee opnames zijn meer dan alleen een proceskwestie, maar hun effecten op het in de opname zijn het vermelden waard. Bekijk deze video van SFX Secrets maar eens voor nog meer interessante informatie.

De dolly volgshot 

Een dolly wordt ook wel gebruikt voor een tracking shot, waarbij de camera parallel aan het object beweegt terwijl het naar links of rechts beweegt (wat vaak gebeurd om een personage te volgen dat in beweging is). Bij een tracking shot komt de camera niet dichterbij of verder weg van het onderwerp.

De dolly zoom 

Voor een krachtig visueel moment kan je ook een dolly shot tegelijkertijd met een zoom gebruiken, wat betekent dat de camera in- of uitzoomt terwijl deze in de tegenovergestelde richting wordt bewogen. Dit wordt ook wel het ‘Vertigo Effect’ genoemd, omdat het heel bijzonder door Alfred Hitchcock werd gebruikt in de filmklassieker uit 1958 van de regisseur. 

Velen schrijven deze unieke dolly zoom toe aan Irmin Roberts, de fotografie director van de tweede filmeenheid voor Vertigo. Gek genoeg kreeg Roberts niet eens een vermelding in de aftitels voor zijn werk aan de film, maar zijn techniek leeft voort! 

Zoals met de meeste zaken bij het maken van films, is de beste manier om verschillende dolly camerabeelden onder de knie te krijgen, door ze echt zelf uit te proberen. Dus grijp een camera dolly van Camera-Mania bij de hand en ga ook nog creatiever aan de slag!

camera-dolly