Sommige mensen denken dat visuele creativiteit een geschenk is, iets dat enkel aan de Vincent van Goghs, Steven Spielbergs en David LaChapellen van de wereld geschonken wordt. Maar de waarheid is dat camera creativiteit niet echt een geschenk, maar een vaardigheid is. En het is een vaardigheid is die iedereen (een schilder, schrijver, grafisch ontwerper, fotograaf of cineast) na verloop van tijd met de juiste soort oefeningen beter in kan worden. Maar hoe ziet die oefeningen eruit?

Hoe kun je precies creatiever zijn? 

Blijkbaar zijn er drie netwerken in je brein die voor creativiteit verantwoordelijk zijn: het uitvoerende aandachtsnetwerk (dat verantwoordelijk is voor focus en aandacht), het verbeeldingsnetwerk (dat verantwoordelijk is voor - je raadt het al - verbeelding en dagdromen), en het salience netwerk (dat verantwoordelijk is voor het maken van verbindingen tussen al de kennis die in je hersenen is opgeslagen en jouw omgeving). 

Dus als je creatiever wilt worden, dan moet je manieren vinden om ze alle drie te betrekken (en verbinden). Wat zijn in het geval van jou als cameraman of -vrouw enkele tastbare dingen die jij kunt doen om creatiever te zijn?

Zet meer creativiteit in jouw agenda 

Maak meer ruimte voor het oefenen van creativiteit in jouw agende, net zoals jij dat bij elke andere belangrijke toezegging zou doen... en houd je hier dan aan. 

Door creativiteit tot een prioriteit te maken en op jouw agenda te zetten, wordt het voornaamste aandachtsnetwerk in je hersenen geactiveerd en kun je jouw aandacht complete op jouw creatieve projecten richten, wat de eerste stap is om een creatiever persoon te worden.

Laat jezelf vervelen 

Als je net als de meeste mensen bent, dan is druk bezig zijn deel van jouw visitekaartje, en plan je elke seconde van je dag met één of andere taak in. Maar als je constant bezig bent, dan laat je geen ruimte meer over voor je gedachten. 

Als je creatiever wilt zijn, dan moet jij jezelf laten vervelen! Als jij je namelijk verveelt, dan begin je met dagdromen, wat het verbeeldingsnetwerk van je hersenen activeert. En studies tonen aan dat verveling - en al dat dagdromen dat je doet als jij je verveelt – het creatief denken stimuleert en dat dit vervolgens kan leiden tot een hele reeks van nieuwe creatieve ideeën (en misschien ook nieuwe creatieve manieren van denken).

Probeer het cameraproject op een onverwacht moment te benaderen

Als je vastzit in een project, dan moet je nieuwe verbindingen leggen en op een andere wijze naar het project gaan kijken. En één van de beste manieren om dat te doen? Juist, op een ander moment aan het project werken. Verander zodoende (indien mogelijk) jouw werktijden om de creativiteit van jouw hersenen te activeren. 

Dingen veranderen en op een onverwacht moment aan projecten werken, kan jou helpen anders te denken. Dit kan het salience netwerk van je hersenen activeren, waardoor het gemakkelijker wordt om nieuwe, onverwachte verbindingen tussen al jouw kennisbanken en de omgeving te leggen.

Ga even wandelen 

Soms is een verandering van omgeving alles wat jij nodig hebt om anders over een probleem te denken... en de beste verandering van omgeving om het creatief denken te stimuleren? Dat is naar buiten gaan. 

Plus voor enkele creativiteitsbonuspunten: als je het creativiteitsvoordeel van jouw wandeling nog een extra boost wilt geven, doe dan oordopjes in en luister naar ‘vrolijke muziek’, want uit een onderzoek bleek dat dit het divergerend denken mogelijk maakt en jou daarmee een krachtige boost aan creativiteit schenkt! 

i-Mania denkt creatief met je mee om al jouw creatieve camera ‘blokkades’ te ontnemen. We wensen jou met deze bovenstaande tips heel veel nieuwe artistieke camera ideeën toe! 

https://www.camera-mania.nl/ 

Bron: 99designs