We hebben allemaal wel eens het volgende ervaren: Je rijdt door een prachtig landschap, stopt bij elke aangelegenheid om deze schilderachtige omgeving op een foto vast te leggen die absoluut met zekerheid die grandeur zal vereeuwigen.

Vervolgens kom je thuis, jij kijkt naar de foto’s en vindt ze maar flets en saai. Alle elementen leken boeiend op het moment van het nemen van de beelden, maar datzelfde gevoel is nu niet daar. Maar waarom?

Wanneer we naar een landschap kijken, gaan onze ogen er overheen en concentreren wij selectief op de elementen die we aantrekkelijk vinden. Ons gezichtsveld omvat een groot deel van de scène, maar onze ogen en hersens hebben de mogelijkheid om alles behalve de meest aantrekkelijke details te negeren.

Lenzen en sensoren of zelfs die goeie ouwe film camera’s kunnen dit niet op zichzelf doen. Ze hebben hulp nodig. In het eerste deel hadden we het over diepte, de groothoeklens, filters en beweging. Dit tweede deel van Camera-Mania landschapsfotografie tips vertelt je nog meer!

Gebruik water als een spiegel

Water in ingetogen licht kan prachtige effecten en reflecties creëren.

De beste tijd voor dit soort opnamen is tijdens de twee ‘gouden uren’. Dit is het eerste uur na zonsopgang en het laatste uur vóór zonsondergang. Zet jouw camera op een statief en zet de functieknop op ‘S’ of sluiterprioriteit. Kies een langzame sluitertijd en laat de camera het juiste diafragma kiezen.

Indien je moeite hebt om een scherp beeld te verkrijgen, dan kan je de ISO instelling verhogen, alhoewel 125 ISO een goed beginpunt is.

Houd rekening met mensen

Een landschap gaat niet enkel over de natuur, dus waarom er niet mensen in ‘aanbrengen’?

Een prachtig landschap kan worden aangevuld door een schattig kind of door een mooi meisje dat door de bloemen rent of springt.

Denk aan de ‘rule of thirds’ (regel van derden) en plaats de persoon in een niet gecentreerde positie om het interessanter te maken.

Kies een korte sluitertijd als jij de actie wenst te bevriezen of wanneer je een langere sluitertijd wilt gebruiken voor het vastleggen van beweging.

Aanbevolen instellingen

Wanneer jij overdag fotografeert, dan kan jij het jezelf veroorloven om een kleiner diafragma van f/22 te gebruiken om een superscherpe gedetailleerde foto te maken.

Indien je beweging van water of van mensen en vogels probeert vast te leggen, gebruik dan een filter om de hoeveelheid licht die binnenkomt te verminderen en experimenteer met de sluitertijd.

Voor water wil je minimaal 2 seconden of meer kiezen en voor bewegende dieren of mensen een sluitertijd vanaf 1/60. Gebruik altijd een statief voor dit soort landschapsfoto’s!

Aanbevolen uitrusting

Bij fel licht moet je altijd een lenskap gebruiken om zogenaamde ‘flaring’ te voorkomen.

Bovendien kan je een ND filter of een CPL / polarisatie filter gebruiken om reflecties te verminderen en de lucht naar dramatischer te maken.

Een statief is essentieel voor als jij zeer scherpe foto’s wenst te maken en als je bewegingen wilt vastleggen.

Een zitzak / krukje kan eveneens heel handig zijn om met beeldhoeken te experimenteren (zoals vanaf de grond een landschap fotograferen).

Het gebruik van flitslicht helpt schaduwgebieden in korte afstand te verlichten.

Conclusie

Landschappen zijn een echte favoriet bij fotografen en het is niet moeilijk om te zien waarom: Jij kan namelijk een fijne tijd in de buitenlucht doorbrengen en zo dicht bij de natuur zelf zijn.

Camera-Mania biedt jou tips voor het ontwikkelen van vaardigheden en de juiste accessoires om je in staat te stellen zelf opvallende foto’s te maken!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=monopod

Bron: naturephotoguides.com & nationalgeographic.com