De camera cage is een bescheiden accessoire dat niet genoeg aandacht krijgt, maar wat is dat nou precies: zo’n camera cage? Heel kort uitgelegd is het een soort montagesysteem voor je videocamera (of DSLR). Als jij video van hoge kwaliteit maakt, merk je waarschijnlijk al snel op dat je op sommige momenten zou willen dat je meer plekken op jouw camera had om bepaalde video-accessoires te bevestigen. 

Een externe videolamp concurreert bijvoorbeeld om zijn montagepunt met je shotgun-microfoon of een externe monitor. We zouden een beugel kunnen gebruiken om dit op te lossen, maar een camera cage biedt heel fijn nog wat extra functies. 

Stabilisatie en speciaal gemonteerde tools maken namelijk deel uit van wat van een camerakooi een perfecte accessoire maakt voor het vervaardigen van geavanceerde videografie. 

En hieronder vind je nog een paar andere redenen waarom een camera cage jouw cameraleven gemakkelijker zal maken.

Het beschermt je camera 

Wanneer de meeste cameralieden een kooi kopen, is dit vaak de reden waarom ze ervoor gaan. Als de camera namelijk valt of een stoot krijgt, dan kan een camera cage de buitenkant vaak tegen tegen beschadiging beschermen. Dit is behoorlijk belangrijk bij kleinere typen DSLR’s en spiegelloze camera’s die veelal uit lichtere materialen vervaardigd zijn. 

Een verbeterde ergonomie 

Spiegelloze camera’s worden meestal niet met handgrepen geleverd, maar zelfs de digitale ‘bioscoopcamera’s die ze wel hebben, hebben deze op een vaste positie. Dit is geweldig voor een standaardlens, maar als je begint met het toevoegen van een grote zoom aan de voorkant, of extra accu’s aan de achterkant van je camera, dan kan die ingebouwde handgreep ver van het zwaartepunt zijn en het dragen van de camera behoorlijk lastig maken. Met een camerakooi kan jij jouw handvat voor een betere ergonomie naar wens verplaatsen. 

Extra bevestigingspunten 

De meeste professionele filmmakers gebruiken hun camera’s zelden als ze uit de doos komen. Ze voegen er draadloze video- en audiosystemen aan toe, volgfocus systemen en externe batterijen. Zonder een camera cage heb je maar weinig bevestigingspunten. Een camerakooi biedt tientallen bevestigingspunten, die je aan jouw individuele wensen kunt aanpassen. 

Eén van de voordelen van een camera cage is dat het de vormfactor onmiddellijk verandert in iets dat meer geschikt is voor video. En we geven het wel toe: een camerakooi doet vrijwel niets anders dan de dingen voor ons vast te houden. 

Maar soms is die camera cage van Camera-Mania het enige wat we nodig hebben om onze handen vrij te kunnen maken om veel betere video’s te creëren.

https://www.camera-mania.nl/micro-film/camera-cage/

Bronnen: photographytalk & premiumbeat