Als jij aan landschapsfotografie doet, dan is het gebruik van een statief bijna verplicht. Het gebruik van een tripod opent de deur veelal naar een geheel nieuw creatief proces en maakt het mogelijk om behoorlijk scherpe en ruisvrije beelden vast te leggen, welke jij anders niet zou kunnen vastleggen zonder stabilisator.

Hand held fotograferen

Maar niet iedere opname profiteert echter van zo’n tripod en er zijn zelfs veel situaties waarin jij er zeker geen één kan gebruiken of zou willen gebruiken.

Daarom vind je hieronder vijf tips voor het maken van opnamen vanuit de hand:

  • Gebruik een minimale sluitertijd van 1/60 seconde. Je zou altijd opnames met 1/100 seconde kunnen maken om het veilig te spelen
  • Gebruik snellere lenzen om zo jouw ISO getal laag te houden, terwijl je dan toch nog een minimale sluiter van 1/60 seconde behoudt
  • Experimenteer met beeldhoeken. Kom wat dichterbij, fotografeer van onderaf of van bovenaf. Probeer te profiteren van opnamen die jij anders echt niet met een statief kan maken
  • Stabiliseer je lichaam. Houd je ellebogen weggestopt en schrap tegen jouw torso om daarmee al die cameratrillingen te minimaliseren. Of stabiliseer je lichaam tegen een boom of ander stabiel object
  • Gooi jouw lensdop (even) aan de kant. Gebruik in plaats daarvan een CPL / UV filter. Want jij wilt absoluut niet die perfecte opname missen, omdat jij je ‘camerapet’ erop hebt laten staan!

Bij hand held fotograferen is een goede pols- of camerariem ook onontbeerlijk.

Ingebouwde beeldstabilisatie

Plus gebruik indien mogelijk de ingebouwde beeldstabilisatie van de camera. Veel zoomlenzen hebben tegenwoordig een vorm van beeldstabilisatie waarbij gyroscopische sensoren en een zwevend lenselement worden gebruikt om beweging te detecteren en tegen te gaan, opdat cameratrillingen tot een minimum worden geëlimineerd.

In de praktijk betekent dit dat jij alsook langere sluitertijden kan gebruiken terwijl je de camera in de hand houdt en dat jij ook dan nog steeds scherpe beelden kan verkrijgen.

De gimbal stabilator

En dan als laatste is er nog een soort tripod alternatief: de hand held gimbal stabilator. Voor de (spiegelloze of action cam) cameraliefhebber is er geen enkele tool meer de moeite waard dan een gimbal. Met een stabilisator kan jij immers beelden van professionele kwaliteit creëren zonder die irritante trillingen.

Die gimbal stabilisator heeft zeer zeker een compleet nieuwe revolutie teweeggebracht in de wereld van videografen met hun zeer soepele en goed gestabiliseerde opnamen.

Welk type stabilisator jij ook wenst te gebruiken: Camera-Mania blijft in alle gevallen jouw favoriete stabilisatie leverancier!

hand held

stabilisator

gimbal

tripod

camerariem

Met hulp van capturelandscapes, alikgriffin, amateurphotographer