Voor veel fotografen is hun camera een verlengstuk van henzelf. Dit is namelijk hoe jij de wereld ziet. In dit tweede deel voor het opdoen van nieuwe inspiratie en jouw portfolio wat meer te diversifiëren, hebben wij van Camera-Mania nog wat meer ideeën om nieuwe technieken of projecten aan te gaan. Zo zal je niet zo snel tegen een creatieve blokkade oplopen.

Een nieuw lenstype 

Tijdens dit fotoproject mag jij maar één lens kiezen en deze uitsluitend hiervoor gebruiken. Een 50 mm is een goed startpunt, omdat het jou dwingt om je meer te bewegen en selectief te blijven. Een fisheye-lens kan eveneens een interessant en creatief middel zijn. 

Bovendien zou je hierbij verder nog kunnen experimenteren met ‘freelensing’, wat een goedkope manier is om een vergelijkbaar foto-effect te verkrijgen als met een dure tilt-shift lens. Het idee achter freelensing is dat de lens van jouw camerasysteem wordt losgemaakt en tijdens de belichting met de hand voor de lensvatting wordt gehouden!

Monochroom fotograferen 

Probeer eens al jouw foto’s in zwart-wit of sepia te maken, of converteer ze stiekem na de verwerking naar zwart-wit. Het mooie van zwart-wit fotografie is dat het meer op visuele elementen focust zoals toon, textuur en vormen. 

Zo kan jij de objecten in een ander licht zien, en in plaats van enkel kleur, zullen jouw ogen evenzo beter getraind worden om verschillende vormen te herkennen.

Panorama’s 

Panorama’s zijn nog een andere manier om jouw creatieve visie verder te ontwikkelen. Panorama’s geven de kijker meestal een veel grotere kijkhoek dan normaal. Je kunt heel simpel kleine panorama'’s maken door drie foto's in één samen te voegen, of je kunt alsook 360 graden draaien en unieke kleine globes creëren. De keus is aan jou!

Eén thema 

Kies een object uit en probeer een verzameling foto’s te krijgen die het vertegenwoordigen. Probeer bijvoorbeeld overal waar jij naartoe gaat enkel cirkelvormige objecten te fotograferen. Of kies een kleur, bijvoorbeeld geel, en probeer de hele dag alleen gele dingen te fotograferen. Het doel van deze opdracht is om een gewoon object op een andere manier te leren zien.

Stedelijke verkenning 

Zogenaamde Urban exploratie fotografie is de kunst om verlaten plaatsen, huizen, locaties te vinden; verken deze en fotografeer op een unieke manier alles wat je ziet. Het is potentieel gevaarlijk, spannend en erg leuk. Om niet bang te zijn, zou je vrienden mee kunnen nemen. Want zelfs als zij niet in fotografie geïnteresseerd zijn, is het verkennen van verlaten plekken soms werkelijk heel adembenemend. 

Soms heb je even een kleine creatieve vonk nodig om je weer verder op je eigen kunstzinnige camerapad te brengen. Zoek hierbij iets uit dat jou interesseert en maak er je eigen unieke fotoproject van. Hopelijk heeft Camera-Mania jou hier wederom weer een beetje kunnen assisteren, met al al haar ideeën en haar fijne camera accessoires die dit allemaal mogelijk maken. 

camera

camera-mania.nl