Goed uit je doppen zien of kijken is een uitdrukking die in het Nederlands af en toe wel toegepast wordt. Het betekent uiteraard: goed uit je ogen zien.

In de Friese taal is een dop meestal een oogklep aan de blindkap van een paard, maar kan hierin zeker ook als oog gekenmerkt worden: “Dy faem sjucht goed helder ut hjar doppen!” ... of te wel “Dat meisje ziet goed helder uit haar ogen!”

Goed uit je doppen kijken is soms heel belangrijk om jouw belangrijke bezit te beschermen. Als iemand vervolgens tegen je zegt dat je zeker je doppen weer hebt thuis gelaten, dan wordt jij daar dan ook niet echt heel vrolijk van...

Nou, dat zou die camera van jou ook kunnen denken. Want ondanks dat ie net als jij zijn ogen graag via zijn lens de kost geeft en alles om ‘m heen prachtig vindt om te aanschouwen, wil ie er niet aan denken dat dit kostbare oculaire bezit van hem beschadigd raakt of afgenomen wordt.

Dan vertelt hij jou liever “beter een half ei dan een lege dop” en dek daarom dat mooie uitzicht dan af en toe maar even af. Dan weet hij ook wel dat er zeker wel weer licht in de duisternis komt wanneer de wereld opnieuw voor hem opgesteld wordt!

Opdat ik hier nu even als tussenpersoon dit verhaal aan jou moet door vertellen, aangezien die arme camera jongen dat zelf helaas niet doen kan, vertel ik jou door rechtuit in je doppen te kijken: “Denk goed om het kwetsbare lensoog van die camera van je en doe hem daarom zeker even als het moet een lensdopje voor.”

Nee, wij van Camera-Mania.nl komen ook niet nèt uit de dop, daarom raden we jou volwassen en professioneel aan je cameralens goed te beschermen met een goede lensdop!

Iedere Camera-Mania klant is zodoende een potentiële camera beschermheer in de dop!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=lensdop