Kinderen... ze groeien zo heel erg snel op. En ouders willen heel graag een kostbare herinnering om deze momenten vast te houden: een bewaard moment van de onschuld, dwaasheid en glorie van de jeugd. 

Er bestaan verschillende stijlen van kinderfotografie. Sommige fotografen zijn gespecialiseerd in klassieke studioportretten waarbij het de bedoeling is om iets moois te creëren, terwijl anderen meer een documentaire achtige fotografie beoefenen met de bedoeling om iets te creëren wat echt lijkt. 

Ergens in het midden van dit bevindt zich lifestyle-fotografie, die een natuurlijkere benadering heeft en toch nog geleid wordt door ‘art direction’. Hoewel allemaal verschillend van uiterlijk en gevoel, proberen al deze benaderingen een uniek tijdsmoment vast te leggen.

Het advies dat hier bij Camera-Mania wordt gegeven, behandelt de verschillende genres met een aantal praktische en kindgerelateerde tips om jou op weg te helpen.

Bereid je voor 

Kinderen kunnen behoorlijk onvoorspelbaar zijn, dus probeer alles op zijn plaats te hebben voor je een fotosessie met kinderen uitvoert. Dit omvat alle verlichting, achtergronden en rekwisieten die je gebruiken gaat.

Houd een opnamelijst in je hoofd 

Soms maak je niet alleen opnames van een kind, maar tevens van het hele gezin. In het geval van kinderfotografie verwacht de klant meestal dat je bepaalde foto’s maakt, zoals een familiegroepfoto, solo’s, één met papa, één met mama, enzovoort.

Wees speels en betrek je onderwerpen 

Je moet een speelse persoonlijkheid hebben om tijdens een photoshoot het beste uit kinderen te kunnen halen. Spelletjes spelen, praten over populair speelgoed en shows, liedjes zingen en gewoon andere gekke dingen doen. Dit zal je sessie, tezamen met een assistent naast je camera die de kinderen in de goede richting laat kijken, een stuk gemakkelijker maken.

Heb veel geduld 

99% van de tijd is het maken van professionele portretten het idee van de ouders, dus kan je van sommige jonge onderwerpen verwachten dat ze terughoudend, gereserveerd of gewoon niet in de stemming zijn.

Zet veiligheid voorop 

Het is geweldig als de kinderen hun haren flink los bewegen en oprechte vreugde uiten, maar je moet wel voorkomen dat ze niet overal naartoe rennen, zodat ze ook niet over apparatuur of draden kunnen struikelen of iets anders doen waarmee zij zichzelf pijn kunnen doen. 

Omgaan met zuigelingen is een heel andere zaak, en fotografen van pasgeboren moeten absoluut getraind worden in veilige posities. Een verkeerde houding kan een baby namelijk verwonden, een bot breken of tot verstikking leiden.

Focus op de ogen 

Mensen worden van nature aangetrokken tot de ogen op een foto, dus in de regel moet dit dan ook het aandachtspunt zijn. Visueel zien de ogen van jouw onderwerpen er nog opvallender uit wanneer ze tegenlicht opvangen en weerkaatsen.

Ga naar het licht toe 

Als je natuurlijk licht gebruikt, weet dan hoe je toch nog optimaal gebruik kan maken van deze minder ideale lichtsituaties. Gebruik lichtfiltering vanuit vensters om sfeervolle, sterk gecontrasteerde, zijverlichte foto’s te maken, of zelfs het harde licht van de middagzon om zo interessante geometrische schaduwen te vormen. 

Bij het fotograferen van kinderen spelen veel factoren een rol. Maar uiteindelijk zijn de belangrijkste dingen om te onthouden, dat je ze tijdens de fotosessie(s) veilig en gelukkig moet houden, en als dit mogelijk is zal je al snel zien dat al het andere dan prima op zijn plaats valt.

Camera-Mania wenst je veel succes in het vastleggen van al deze mooie en bijzondere herinneringen! 

https://www.camera-mania.nl/