Ben je ook een beetje moe van al die foto’s die er saai en somber uitzien? Soms kunnen grijze, bewolkte omstandigheden fotografen laten dromen van al die zomerdagen wanneer hun beelden vol schitterende kleuren zijn. 

Om deze reden vertellen wij van Camera-Mania jou vandaag hoe je heel snel wat meer kleur in jouw opnamen kan krijgen.

Vind het beste licht 

Dit klinkt een beetje voor de hand liggend, maar het is wel de belangrijkste tip en vaak nog waar ook! Wachten op het beste licht zal jouw opnamen dramatisch verbeteren en jou een heleboel tijd en moeite besparen om een foto achteraf te redden of te verbeteren. 

Als je wacht op de gouden uren van de zonsopgang en -ondergang, dan kan de gloed van de zon op deze tijden van de dag een ‘zozo’ scène direct veranderen in een adembenemende schoonheid. De kleuren zijn vol en levendig en jouw hele fotoscène zal er verzadigd uitzien!

Houd je rug naar de zon 

De lichtval van de zon zorgt voor dramatisch verschillende effecten op jouw onderwerpen en fotoscènes. Onderwerpen met tegenlicht zullen wat meer gedempte kleuren weergeven, terwijl onderwerpen met zijverlichting een dramatischer contrast vertonen.

Gebruik jouw automatische witbalans 

Het is aan te raden om soms wat te experimenteren met de automatische standen van je camera, zo ook de witbalans instelling. In de meeste situaties geeft jouw AWB stand nauwkeurig je kleuren en toon weer, maar in sommige gevallen merk je bij een gemengde belichting dat jouw beelden er bijvoorbeeld wat te blauw uitzien. 

Of soms worden ze gedomineerd door een groene of oranje kleurzweem. Dit is heel eenvoudig te corrigeren, vooral als je met onbewerkte bestanden in het RAW formaat werkt.

Gebruik een polarisatiefilter 

Eén van de handigste accessoires in de cameratas van een (landschaps)fotograaf is een CPL of polarisatie camera-filter. Een polarisator is handig omdat het jou meehelpt reflecties in het water of op ramen te elimineren. 

Hoewel een verbluffende reflectie een opvallende toevoeging kan zijn aan een landschapsscène, minimaliseert een polarisator de heldere reflecties op oppervlakken die je anders niet eens had opgemerkt.

Experimenteer met belichtingstijden 

Wanneer je jouw foto iets onderbelicht, zal je merken dat de kleurverzadiging iets sterker is. En als jij onbewerkte RAW bestanden gebruikt, zal jij merken dat je deze iets donkerder opnamen kunt aanpassen om ze vervolgens helderder te maken met behoud van de verzadiging van kleur!

Ontdoe je van alle kleuren! 

Als alle kleuren niet het gewenste effect opleveren, forceer deze dan niet. Misschien is dit het moment om een zwart-wit foto te overwegen. Dit zou ook achteraf in jouw fotobewerkingssoftware gedaan kunnen worden. Soms kan je zo een (zwart-wit) juweeltje vinden! 

Camera-Mania helpt jou met al haar handige tips en fraaie accessoiresaltijd mee om het maximale uit jouw foto hobby of professie te halen! 

cpl