Landschapsfotografie is een favoriet van veel professionele en amateurfotografen.

Er wacht voor hen allemaal een schat aan natuurlijke landschappen vol schoonheid en drama, welke altijd wisselend zijn met de seizoenen. Volg deze Camera-Mania tips voor landschapsfotografie om te voorkomen dat je saaie foto’s gaat maken:

Creëer diepte

Wanneer jij een landschapsfoto maakt, probeer dan een gevoel van diepte te creëren door alle verschillende elementen van het beeld scherp te stellen.

Hiervoor moet je een klein diafragma van f/16 tot f/22 gebruiken, omdat dit dan objecten zowel op de voor- en achtergrond scherp houdt. Plaats jouw camera op een statief (dit voorkomt cameratrilling) wanneer je een klein diafragma gebruikt, omdat er namelijk minder licht in de lens terecht komt.

Gebruik een groothoeklens

Groothoeklenzen hebben de voorkeur bij landschapsfotografie omdat ze een breder beeld kunnen weergeven en daarom een gevoel van een wijd open ruimte geven.

Ze hebben alsook de neiging om een grotere scherptediepte te geven en omdat ze meer licht toelaten jou in staat te stellen om snellere sluitertijden te gebruiken.

Vergeet natuurlijk niet om enkele interessante beeldhoeken bij het nemen van de foto uit te proberen!

Gebruik foto filters

Voor de best mogelijke foto’s kan je twee verschillende filters gebruiken in jouw landschapsfotografie.

Polarisatie of CPL filters verdonkeren de lucht en brengt daardoor de blauwe kleur naar voren in contrast met het wit van de wolken.

ND (neutrale dichtheid) filters voorkomen dat er te veel licht de camera binnenkomt. Dit is handig op heldere dagen wanneer de camera jou geen langzame sluitertijd kan geven.

Leg beweging vast

Als jij met bewegend water werkt, kan je een verbluffend witwatereffect creëren door een lange belichting te kiezen.

Indien jij bij helder daglicht werkt, moet je een ND filter gebruiken om de hoeveelheid licht op de lens te verminderen om op deze manier in de camera een langere sluitertijd verkrijgen.

Je moet altijd een statief gebruiken voor dit soort foto’s, zodat de rest van je afbeelding scherp blijft!

Ben jij nèt als ons een liefhebber van de natuur en wijde landschappen? Camera-Mania helpt je wel op weg naar het maken van interessante foto’s.

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=tripods

Bron: naturephotoguides.com