Hoewel je vaak mensen in de stad of op toeristenplaatsen ziet lopen met een DSLR of mirrorless camera, zie je hen bijna nooit met een lens kap. Dit is een absolute schande, aangezien een zonnekap een zeer belangrijk item is!

Hieronder zie je daarom drie redenen waarom vooral beginners een zonnekap zouden moeten gebruiken. Maar heel misschien zijn er personen die niet weten wat een lens kap is, dus daarom leggen we dat eerst wel even uit...

Een lens kap of zonnekap is meestal geen standaard accessoire als je een spiegelreflexcamera of mirrorless camera aanschaft. Zo’n lenskap is echter een wel heel belangrijk item.

Een zonnekap is een hulpmiddel dat je direct op een lens bevestigt, wat als we het vergelijken met een levensecht persoon, het als een hoed of helm is die je op je hoofd zou dragen. Wij als mens dragen een hoed of helm als volgt: Om sterk zonlicht te vermijden, het hoofd te beschermen en om er goed uit te zien!

Deze zelfde redenen gelden ook voor een zonnekap of lens kap:

1. Een lenskap blokkeert sterk zonlicht voor een betere beeldkwaliteit. Dit is de originele functie van een lenskap. Een cameralens bestaat uit een combinatie van vele convexe of concave lenselementen. Wanneer sterk licht zoals zonlicht de lens binnenkomt tijdens een opname, wordt dit licht gereflecteerd tussen de lenselementen, wat kan resulteren in verschijnselen die de beeldkwaliteit verlagen, zoals flaring en ghosting. Een lenskap kan dit schadelijke licht verwijderen.

2. Een lenskap beschermt de lens tegen vuil en impact. Met de hoge functionaliteit die tegenwoordig door lenzen wordt geboden, is dit waarschijnlijk de belangrijkste reden om een lenskap te gebruiken. Het gebruik van een zonnekap heeft een vergelijkbaar effect als wat je zou verwachten van een beschermend filter voor jouw lens, omdat het extra bescherming aanbiedt.

Wanneer je fotografeert zonder lens kap, kan je per ongeluk het lensoppervlak raken, waardoor er vingerafdrukken achterblijven. Een lenskap kan jouw lens beschermen tegen dat soort vuil. Voorkomen dat jouw lens vuil wordt, betekent tevens een betere beeldkwaliteit!

3. Een lenskap kan jouw camera er zelfs cooler uit laten zien! Deze laatste reden heeft te maken met een gevoel voor mode. Mensen dragen toch ook soms hoeden om er goed uit te zien, nietwaar? Gewoonweg een lenskap bevestigen kan je camera er cool uit doen zien... En er zijn zelfs personen die hun lenskap personaliseren door er stickers of andere versieringen op aan te brengen.

Dit zijn dus de drie redenen voor het gebruik van een zonnekap. Zoals je kon lezen, kan het gebruik van een lens kap heel grote voordelen opleveren.

Dus voor degenen onder jullie die nog niet een lens kap gebruiken: waarom zou je niet overwegen er één van Camera-Mania.nl uit te proberen?

Een lens kap van Camera-Mania kan jou ook een hoop gemak bieden!

https://www.camera-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=lens+kap

Bron: snapshot.canon-asia.com