De lente en zomer zijn veelal drukke tijden van het jaar voor close-up en macro fotografen. Het platteland bruist van de activiteit en er is een overvloed te vinden aan vlinders, libellen plus andere interessante en kleurrijke miniatuuronderwerpen om te fotograferen. 

Maar aan het einde van de zomer daalt de temperatuur flink, beginnen de bladeren te vallen en trekken de insecten zich snel terug. Dus wat doen close-up liefhebbers zoals jij en ik? Gaan we wachten tot de volgende lente? Welnee, want als jij dat doet, dan loop je een groot aantal mooie fotomomenten mis! 

In de zeer sfeervolle herfstperiode is een bos namelijk behoorlijk kleurrijk en de thuisbasis van allerlei vreemde en prachtige paddestoelen en seizoensfruit. Op koele, bedauwde ochtenden worden mossen en spinnenwebben versierd met kleine druppeltjes water, terwijl de grondvorst ook voor nog meer interessante close-up kansen zorgt. 

Dus laten we even naar wat herfstfotografie macro ideeën kijken.

Herfstbladeren 

Slechts een paar korte, gouden weken van het jaar wordt bladverliezend gebladerte versterkt door één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen van de natuur. Een groot deel van het jaar worden de pigmenten die bladeren hun vurige seizoenskleuren geven, gemaskeerd door chlorofyl. 

Hoewel veel buitenfotografen de herfstkleuren het liefst vastleggen in groothoeklandschappen, zijn kleurrijke bladeren enorm fotogeniek in close-up. Als je bladeren fotografeert die nog aan bomen vastzitten, probeer ze dan met tegenlicht te fotograferen door je onderwerp tussen jou en de zon te plaatsen. 

Afgevallen bladeren zijn het meest fotogeniek met een vleugje rijp, of versierd met minuscule dauw of regendruppels. Bevestig een polarisator bij het fotograferen van gebladerte: het filter vermindert namelijk de weerkaatsing door de natte of glanzende bladeren, waardoor de natuurlijke kleurverzadiging wordt hersteld.

Bedauwde spinnenwebben 

Geenéén van de enthousiaste macro fotografen kan het weerstaan om een bedauwd spinnenweb te fotograferen! Vanwege de koelere, vochtige atmosfeer van de herfst is het niet ongebruikelijk om ‘s ochtends met zware dauw wakker te worden. 

Maar ook mossen, grassen, bladeren en takken zullen druipen van miniscule kleine waterdruppels die als juwelen in de vroege ochtendzon schitteren. De meest fotogenieke onderwerpen op een bedauwde ochtend zijn echter de spinnenwebben.

Paddenstoelen 

De meest voor de hand liggende herfstonderwerpen voor macro fotografen zijn ongetwijfeld paddenstoelen. De grootste concentratie vind je in het bos, wanneer er vreemde en wonderbaarlijke paddenstoelen met verschillende vormen, groottes en gedaanten tussen onder meer boomstronken en gevallen takken verschijnen.

‘Herfst fruit’ 

Vergeet de vruchten van de herfst niet. In deze tijd van het jaar bestaat er geen tekort aan fotogenieke noten en bessen: conkers, eikels, dennenappels en natuurlijk ‘echt’ fruit zijn er in overvloed aanwezig. Zoek op de bosbodem naar geschikte onderwerpen en zoek naar bijzondere ‘gevonden stillevens’. 

Dus als jij ook een enthousiaste close-up fotograaf bent, weet dan dat er geen tekort aan fraaie herfstachtige macro hoogtepunten zijn om te fotograferen. Camera-Mania wenst jou veel plezier en geluk bij het vinden van al dat moois! 

macro

close-up

polarisator