Bomen zijn iets dat bijna alle fotografen op een bepaald moment wel in hun opnamen gebruiken. Ze worden in landschappen toegepast, worden als achtergrond voor modeshoots gebruikt en natuurfotografen komen altijd behoorlijk dichtbij bij de schors en bladeren die verschillende dieren en insecten hun thuis noemen. 

Als het fotograferen van een boom niet iets is dat je eerder hebt gedaan of als je op zoek bent naar een beetje inspiratie voor hoe jij ze net even iets anders kan fotograferen, lees hier bij Camera-Mania dan even wat voor effectieve en interessante manieren er zijn om bomen te fotograferen.

Betrek de voorgrond erbij 

Voordat je naar het midden van het bos gaat, neem dan eerst even de tijd om langs de rand ervan te lopen om een goede plek te vinden waar je een paar foto’s kunt maken van onderwerpen die op de voorgrond staan. Want door details van de voorgrond toe te voegen, voeg je diepte aan jouw foto toe en geef je de opname tevens een gevoel van schaal, wat de compositie meer impact geeft. 

Als je met slechts één boom werkt, probeer deze dan in het linker of rechter derde deel van het frame te plaatsen. Naast het gebruik van een veld als je voorgrond, dat vooral goed werkt in de winter als er een verse sneeuwlaag ligt, probeer dan een meer of een grote plas water te vinden die een andere dimensie aan het beeld kan toevoegen met de weerspiegeling van het bos erin.

Let op de wortels 

Let op patronen die door wortels zijn gemaakt, vooral die van beuken die vaak door erosie van de grond door het weer worden blootgelegd. Gebruik voor een ongebruikelijker perspectief een groothoeklens om de achtergrond rond te trekken. Als je een boom op zijn kant vindt, probeer dan het frame te vullen met de patronen die door de overlappende of draaiende wortels gecreëerd zijn.

Focus op de boomschors 

De patronen in de schors verschillen van boom tot boom. Het gladde grijs van beuk, het afbladderende wit van zilverberk, de gebarsten patronen van de den en de diep gerolde iep. Probeer dit eens heel strak in te kaderen zodat je de randen van de boomstronk niet ziet en gebruik een klein diafragma om de ronde vorm aan te kunnen en ervoor te zorgen dat alles scherp is. 

Boomstammen die uit een bijzonder dikke schors met diepe lijnen bestaan, vormen interessante patronen wanneer je (met een macrostand) fotografeert. Schors creëert tevens geweldige texturen die je met andere opnamen zou kunnen samevoegen.

Kijk goed naar de bladeren 

Focus je op de bladeren. Je zou heel dichtbij kunnen komen om patronen uit de aderen van de bladeren te kunnen creëren of een beetje achteruit kunnen stappen om zo de gehele vorm te kunnen gebruiken. Esdoornachtige bladeren van bomen zoals platanen zijn het meest interessant met hun vijf punten, maar ook met meer standaard ovale en ronde bladeren kunnen geweldige resultaten behaald worden. 

Probeer tevens te fotograferen met de zon achter de bladeren, waardoor ze gaan opgloeien. Positioneer jezelf zo dat de zon van de camera door een tak afgeschermd wordt om overbelichting te voorkomen of gebruik je hand of een zonnekap om wat extra bescherming te bieden. 

Bladeren met een ‘achtergrondverlichting’ kunnen er bijzonder fraai uitzien tijdens de herfstmaanden, wanneer de bladeren hun gele en oranje tinten aannemen. Andere close-ups die de moeite waard zijn om gefotografeerd te worden zijn die met vruchten, bessen en kegelvruchten (zoals een dennenappel). 

Dit waren zo enkele manieren om deze zomer, plus de rest van het jaar, bijzonder fotogenieke bomen te fotograferen. Camera-Mania zorgt met al zijn tools en handige tips zo altijd wel voor fijne fotografische momenten om te bewaren of in te lijsten! 

https://www.camera-mania.nl/