Landschapsfotografie is een zeer populair genre en veel amateurfotografen beginnen zo ook aan hun fotohobby. Er komt echter veel meer bij kijken dan enkel maar ergens naar buiten te gaan, je camera recht voor je gezicht te houden en op de ontspanknop te klikken. 

Was jij ook naar buiten gegaan en heb je toen wat landschapsfoto’s gemaakt, maar ontdekte je achteraf dat ze er niet zo prettig uitzagen toen je thuiskwam? Voor jou zijn hier dan enkele Camera-Mania tips om jou te assisteren bij het maken van betere landschapsfoto’s.

Verken de omgeving 

Eén ding dat je veel nieuwe fotografen ziet doen, is ze naar een scène zien lopen, ze één foto zien maken en denken dat ze vervolgens klaar zijn. Een meer ervaren persoon zal echter veel meer foto’s maken en wat extra tijd doorbrengen met het rondlopen en bekijken wat ze optimaal vanuit die scène kunnen halen. 

Denk hierbij eens na over verschillende beeldhoeken of verschillende hoogtes. Met een digitale camera kan je heel veel foto’s maken zonder dat het wat kost, behalve jouw tijd. Profiteer hier dus van!

Leidende lijnen en patronen 

Dit is iets dat we allemaal vanaf het begin (moeten) leren: zoek een leidende lijn die jouw kijker in jouw opname betrekt. Denk bijvoorbeeld aan hekken, wegen of iets dat op een lijn lijkt, dat begint aan de zijkant van het frame. Het is een grote uitnodiging om naar de foto te kijken. 

Patronen kunnen eveneens een geweldige manier zijn om de aandacht te trekken. Als je ergens een patroon opmerkt en hier een foto van maakt, is de kans groot dat jouw publiek het ook interessant zal vinden. Patronen kunnen overal zijn en zijn soms behoorlijk boeiend.

Kijk naar je voorgrond 

De voorgrond wordt vaak vergeten bij het maken van landschapsfoto’s, maar soms is iets wat direct voor jou staat precies wat je nodig hebt om jouw opname visueel sterker te maken. 

Sommige landschapsfoto’s kunnen een beetje interessanter worden door bijvoorbeeld een interessante kleine plant of iets anders toe te voegen dat dichtbij de camera staat. Het kan soms een leidend punt zijn naar wat er verder in de foto gebeurd.

Wel of niet een statief gebruiken 

Er bestaat de algemene opinie dat als je een serieuze landschapsfotograaf bent, je altijd een statief zult gebruiken, wat er ook plaatsvindt. Als je dat niet doet, ben je niet professioneel bezig... 

Een statief of tripod kan echter jouw interne creatieve stroom wat onderdrukken, aangezien jij je niet zo heel gemakkelijk kan verplaatsen wanneer jij jouw foto’s maakt. 

Er is echter niets mis met het wel of niet gebruiken van een statief. Maar als je niet kan accepteren dat je soms niet de allerscherpste beelden verkrijgt, denk dan eens na over die hele handig één-poot: de monopod, zoals een BEXIN van onze zustersite Actioncam-Mania.

Zoek naar een beeldverhaal 

Het valt niet te ontkennen dat sommige plaatsen waar je naartoe gaat saai zullen lijken, en dat jij bij jezelf zult afvragen waarom je daar in vredesnaam naartoe bent gegaan. Probeer om deze reden eens na te denken waarom jij er bent en waarom je daar naartoe bent gegaan. 

Is er een bepaald idee of geschiedenis die je nog visueel kunt zien en in jouw foto kan opnemen om het verhaal achter deze locatie te tonen? Dit kan dan een interessante ombuiging van een op zich saaie plaats zijn. 

Landschapsfotografie is geweldig en waar jij maar niet allemaal foto’s van kunt maken is eveneens eindeloos. Dus ga er zeker met jouw Camera-Mania statief of Actioncam-Mania BEXIN monopod op uit en maak er een mooie belevenis van. Voor zowel jouzelf als alle bewonderaars van jouw unieke foto’s! 

statief

tripods

BEXIN